преглед Вацуум боостера

- May 28, 2018-

Недовољан вакуум у усисном колектору, цурење или ломљење вакум линија, цурење дијафрагме и неоштравање затварања ваздушног вентила ће све довести до лошег рада вакуумског појачала. Напор кочнице је обично важан сигнал потпуног оштећења вакуумског појачала. Да ли вакуумски појачивач исправно ради, може се проверити следећим методама.

1 провера перформанси заптивања

Постоје два начина провјере учинка заптивања:

1) Покрените мотор и искључите мотор након празног ходања 1 до 2 минута. Педала кочнице се неколико пута помера са уобичајеном силом педале кочнице. Интервал између педалирања сваки пут би требало да буде већи од 5 с. Ако се висина педале кочнице постепено повећава, перформансе заптивача вакуума су добре. У супротном, треба проверити стање снабдевања вакуумом мотора. Ако је степен вакуума који се испоручује када се мотор покреће је нормално, то показује да вакуумски појачивач има лошу заптиву и треба да буде ремонтован.

2) Покрените мотор тако да мотор притисне педале кочнице неколико пута након празног ходања 1-2 минута и заустави мотор када је педала у најнижем положају и напор педала остаје непромењен. Ако је вакум који је обезбедио мотор нормалан и нема промене у висини педала у року од 30 с, перформансе за вакуумско постоље заптивача су добре. Уколико постоји јак повратак педале кочнице, вакуумски појачивач има грешку за цурење гаса.

2 провера функције напајања

Када је мотор искључен, користите исти напор педала неколико пута да притиснете педалу кочнице како бисте елиминисали цео резидуални вакуум вакуумског појачала. Након потврђивања да нема промене у висини педала, зауставите педалу и покрените мотор. Уколико је педала кочнице у овом тренутку благо спуштена, то значи да је функција повишења вакуумског појачала нормална; ако се педала не креће, помоћни уређај неће помоћи. Прво треба проверити да ли извори вакуума пружају одређени степен вакуума, а затим провјерити линију вакуума, једносмерни вентил и вакуумски појачивач.